donderdag 29 augustus 2013

Slot Loevestein

In 1361 laat ridder Dirc Loef van Horne een blokhuis bouwen op een strategische plaats waar Maas en Waal samenkomen in het huidige dorp Poederoijen. Hij begint met een simpele toren (het blokhuis) maar al snel (binnen 10 jaar) bouwt hij Slot Loevestein uit tot een heus kasteel: het stenen huis van Loef. De plek was ideaal voor verdediging maar ook om illegaal tol te heffen. Na vele roerige jaren met oorlogen en machtswisselingen  wordt op initiatief van Willem van Oranje begonnen met het moderniseren van de middeleeuwse verdedigingswerken rondom Loevestein. Eind 1589 worden een vijfhoekige omwalling met 3 bastions, een half bastion en een rondeel aangelegd. In 1651 wordt het middeleeuwse rondeel vervangen door een nieuw bastion. Sindsdien is de vorm nauwelijks veranderd.

Hugo de Groot (1583-1645)
Als gevolg van een besluit van de Synode van Dordrecht in 1618 wordt remonstrant Hugo de Groot, een vooraanstaand en veelzijdig rechtsgeleerde en schrijver, tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en op 5 juni 1619 naar slot Loevestein overgebracht. Tijdens zijn gevangenschap leest en schrijft Hugo de Groot veel. Stapels boeken worden gebracht en gehaald in een grote kist. Bij elke levering wordt deze kist door bewakers goed gecontroleerd. Er mogen alleen boeken in zitten. Maar omdat de bewakers nooit iets verdachts vinden, kijken ze na een poosje niet meer zo vaak in de kist. Maria van Reigersberg, zijn vrouw, en hun dienstmeisje Elsina (Elsje) van Houwelingen bedenken een list. Op 22 maart 1621 vlucht Hogo de Groot in de boekenkist uit Loevestein. Hij vermomt zich bij de familie Daetselaar in Gorcum als metselaar en ontvlucht de stad.








Trots en ongenaakbaar waakt slot Loevestein over het Munnikenland en over de rivieren. Hier komen de Waal en de afgedamde Maas samen en gaan verder als de Merwede. Slot Loevestein is meer dan een middeleeuws kasteel met spannende ridderverhalen. In de 17e eeuw was het een kille gevangenis voor politiek en religieus andersdenkenden. Het was ook eeuwenlang een levendig soldatendorp, een stoere vesting in de Hollandse Waterlinie. Slot Loevestein is een schatkamer vol verhalen over ridders, gevangenen, soldaten en heel gewone mensen die woonden en werkten binnen de stevige vestingmuren.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten