Het Kralingseplas met de Kralingsebos is een schitterend recreatiegebied midden in Rotterdam. In en rond de plas en het bos is van alles te doen. Het is een zeer uitgestrekt gebied van zo'n 300 hectaren en perfect geschikt om te sporten zoals skaten, wandelen, hardlopen, fietsen, zeilen of paardrijden. Vooral voor hardlopers en skaters is het rondje Kralingseplas van 5 kilometer lang een mooi parcours. Maar ook voor een dagje uit met de kinderen is de Kralingseplas een perfecte locatie met veel voorzieningen, zoals grasvelden, speeltuinen, een kabelbaan, zandmachines, een waterglijbaan en uiteraard ontbreken de schommels niet. Ook het strandje, kinderbadje, de kinderboerderij en een klein hertenkamp worden veelvuldig bezocht.
Op de Kralingseplas kun je prima varen, roeien, zeilen of surfen. Er zijn mogelijkheden om een boot te huren, maar ook zeilles is mogelijk bij de RZV.
Aan de rand van de plas staan de molens 'De Ster' en 'De Lelie', de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens in Nederland. Deze 18e eeuwse molens zijn rijksmonumenten en eigendom van de gemeente Rotterdam. Elke tweede zaterdag van de maand zijn de molens in bedrijf en dan zijn ze ook te bezichtigen, waarbij uitleg wordt gegeven over de productie van snuif en het malen van specerijen.
Vanaf de oost- en de noordzijde van de Kralingseplas heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam.
De Kralingseplas is nog steeds het meest geliefde park van de Rotterdammers.
Woensdag 23 juli j.l. stond de Kerkstraat in Alblasserdam weer centraal in de jaarlijkse St. Jacobus Paardenmarkt. Het was de Dag van Nationale Rouw in verband met de vliegtuigramp in Oekraïne dus was het programma deze keer versoberd. Deze paardenmarkt is een traditie die al meer dan 370 jaar oud is. Al in 1645 werd er melding gemaakt van een paardenmarkt, waar men niet alleen kwam om een paard te kopen of te verkopen, maar ook om zich te vermaken en om bekenden te ontmoeten. Tot 1883 werd het naamfeest van Sint Jacobus - een patroonheilige van o.a. Spanje en van groepen mensen als soldaten, ruiters, krijgers en arbeiders - altijd op 23 juli gehouden. Behalve paarden pony's en hier en daar een paar ezels, wordt de omgeving van de Kerkstraat ook gedomineerd door allerlei kraampjes, waar de lokale middenstand enthousiast haar handel aan de man, maar meestal de vrouw aanbiedt. Ook een keuring en een demonstratie van de plaatselijke paardrijclub ontbreekt niet, evenals de wielerwedstrijd. Waar wellicht vroeger betaald moest worden om de viervoeters ten toon te stellen, ontvangen de eigenaren tegenwoordig een vergoeding om met hun edele dieren de paardenmarkt in stand te houden. Per paard wordt € 15,-- ontvangen en een pony is goed voor € 10,--; verschil moet er tenslotte zijn! Waarschijnlijk wordt deze riante vergoeding in het plaatselijke cafe weer omgezet in geestrijk sap.