vrijdag 9 augustus 2013

De Goudse kaasmarkt


Tot en met de laatste donderdag in augustus wordt in Gouda de bekende Goudse kaas verhandeld op de 'Goudse kaasmarkt', aan de achterkant van het nostalgische stadhuis vlak voor de 'Waag' die dateert uit 1668. Boven de ingang van de Waag zie je het reliëf aanschouwen waarop het wegen van de kaas staat afgebeeld.
Al drie eeuwen lang komen boeren uit de omgeving in klederdracht met hun z.g. 'kaasbrik' naar de Markt om daar op eeuwenoude wijze hun goudgele kazen te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Van 10.00 uur tot 12.30 uur bieden en loven de boeren en kaashandelaren over de partijen kaas door een prijs te noemen en elkaar in de hand te slaan. Dit z.g. 'handjeklap' gaat gepaard met een flinke dosis humor en er is altijd een microfoon in de buurt, zodat de toeschouwers dit spektakel ook kunnen volgen.
Het wegen van de kaas vindt plaats in de Waag, waar ook toeristen zichzelf kunnen laten wegen op de authentieke kaasbascule. 
Tijdens de Goudse Kaasmarkt wordt ook het ambachtelijke kaasmaken gedemonstreerd, als ook het ambachtelijke klompenmaken, pijpen maken en plateel schilderen. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan er ook boerenkarnemelk en kaas proeven. De kaasmarkt is tevens omringd door de weekmarkt.
Dat de kaas speciaal Goudse Kaas heet, hoeft niet te betekenen dat deze kaas enkel uit Gouda komt. De Goudse kaas werd vroeger door de kaasboeren uit de omgeving gemaakt en Gouda heeft door haar ligging zich ontwikkeld tot de kaasmarkt. 
Goudse kaas wordt gemaakt volgens een speciaal te volgen procedure en recept. Door de lekkere en romige smaak ging ook de kaasboer in het land zich bezighouden met de z.g. Goudse Kaas. De kaas moet minstens 50% vet in het z.g. droge-stofgehalte hebben. 


...de kazen worden aangevoerd met de z.g. 'kaasbrik'

...ervaren kaasjongens stallen de kazen uit

...beetje naar links, beetje naar rechts

...de ambachtsman ontbreekt niet op de markt

...de kaasmeisjes hebben er plezier in

...het hele spul bij elkaar op de kaasmarkt

...de kaasmeester opent om 10.00 de kaasmarkt

...en het loven en bieden kan beginnen

...de kazen worden vakkundig gekeurd

...en de deal wordt beklonken

...ondertussen delen de kaasmeisjes het lekkers uit

...ook de toeschouwers weten de prijs

...de kazen worden weer afgevoerd om te laten wegen

...keurig gestapeld

...de authentieke kaasbascule
...het was weer een gezellige markt!

2 opmerkingen:

  1. Wat is er mooier en romiger dan een Gouds kaasmeisje? Leuke serie Elti....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Peter, het was ook een leuke ochtend met een even leuke markt. Dat doen ze goed daar!

    groet

    Leen

    BeantwoordenVerwijderen