dinsdag 10 september 2013

Fort Vuren

fort Vuren
Recht tegenover Slot Loevestein werd in 1844 Fort Vuren gebouwd op de noordelijke Waaldijk ten oosten van Gorinchem. Het fort diende ter afsluiting van het 'Waalacces' (verhoogde weg); een plek waar de vijand door de Hollandse Waterlinie zou kunnen breken. Ook beschermde het de achter het fort gelegen sluizen en dekte het de oude vesting Gorinchem tegen een directe aanval. 


De Prins van Oranje
De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 ingezet tegen het binnenkomende leger van Lodewijk XIV. Het kwetsbare laagland werd onder water gezet (inunderen), waardoor het land moeilijk begaanbaar werd. Bewapende forten bewaakten de smalle landdoorgangen. Het relatief kleine Nederlandse leger kon zo met succes de invasie stoppen. 

In de 19e eeuw werd de grondslag gelegd voor een nieuw verdedigingsstelsel, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij een reeks nieuwe forten en inlaatsluizen een belangrijke rol speelden. 

De Nieuwe Waterlinie heeft haar waarde als verdedigingslinie nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer in staat van verdediging gebracht. In 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren.

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie; het is een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Slot Vuren is een bezoekje meer dan waard met naast een restaurant, een theetuin en een Bed and Breakfast uiteraard ook een prachtig slot waar op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan de restauratie.













2 opmerkingen:

  1. Mooie serie die ik nu compleet heb gezien...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Peter,

      Ik heb nog een paar kasteeltjes op mijn programma staan om te fotograferen. Het blijft toch boeiend om je in de geschiedenis te wanen (is dat goed Hollands).

      groet

      Leen
      (bericht om mogelijk 2 x geplaatst)

      Verwijderen