zondag 28 juli 2013

Het Zeeuwse trekpaard

Het 'Nederlands trekpaard' is het enige koudbloedras dat zijn oorsprong heeft in de Nederlandse paardenfokkerij sinds eind van de 19e eeuw. Het ras wordt met name in Zeeland in ere gehouden en staat daar, maar ook in de rest van het land, ook bekend als Zeeuws trekpaard. Het lijkt veel op het Belgische trekpaard waaruit het oorspronkelijk ontstond. Het ras gaat terug op een oud type werkpaard dat men al in de middeleeuwen gebruikte.

Behalve in de landbouw werd het ook als sleperspaard gebruikt. Zoals bij de meeste koudbloedrassen nam het gebruik ervan na de Tweede Wereldoorlog sterk af. In Zeeland bleef het paard echter behouden door zijn sterke associatie met twee tradities: het ringrijden (vooral op Walcheren) en de strao (in Noordwelle, Schouwe-Duiveland). Tegenwoordig wordt het paard nog dikwijls gebruikt voor het mennen met aangespannen wagens en sjezen.


Het ras heeft een schofthoogte van rond de 1.60 meter en is daarmee middelgroot. Het lichaam is enigszins plomp en zeer gespierd met korte benen en een vrij klein hoofd. Het gewicht ligt gewoonlijk tussen zevenhonderdvijftig en duizend kilo. De staart werd in het verleden gecoupeerd; sinds 2001 is dat in Nederland verboden.Het Nederlandse trekpaard staat bekend als een betrouwbaar dier dat niet snel paniekreacties vertoont. De dieren zijn echter ook koppig.

Het Zeeuwse trekpaard ook wel als toeristische attractie ingezet, wat soms komische plaatjes oplevert. Zo ook in Renesse, waar een jongedame ook wel eens een ritje op zo'n paard wilde maken. Maar.... hoe kom je op de rug van zo'n kolos?


10.00 uur ...nou, eens kijken wat we nu weer moeten vervoeren?

10.05 uur ...he Nel, kijk jij eens wie er op m'n rug wil klimmen!

10.06 uur ...ja hoor, dat wordt weer lachen!!

10.20 uur ...nou, dat gaat nog wel even duren hoor, al de 8e poging!!!

10.35 uur ...volgens mij heeft die meid nog een grotere kont dan ik!

10.45 uur ...is wel lachen hoor, ze staan nu al 10 minuten tegen die kont van die meid aan te duwen!

11.00 uur ...nou, het is gelukt, maar ze ligt voorlopige nog buiten adem!

11.15 uur ...nou, daar gaan we dan, drukke dag vandaag he!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten