zondag 22 september 2013

Leerdam

'Het glas maakt de stad Leerdam, maar de stad Leerdam maakt ook het glas!'

Het Zuid-Hollandse plaatsje Leerdam wordt vanaf de 18e eeuw gedomineerd door de glasindustrie. Royal Leerdam en Royal Leerdam Crystal zijn namen met wereldfaam. Glasblazers uit binnen- en buitenland hebben in Leerdam het glasblazen tot kunst verheven en hun mooiste creaties geblazen. Leerdam is dan ook de glasstad en dat is overal terug te vinden. Het glas loopt als het ware als een rode draad door de binnenstad van Leerdam.

Zand, kalk en soda vormen de basiselementen van glas, of het nu gebruiksglas, kunstglas of sierglas is. Er wordt in Leerdam machinaal glas geblazen, maar er wordt ook 'aan de oven' geblazen. Uit de 'pot' wordt met een stalen pijp een klompje vloeibaar glas met een temperatuur van zo'n 1130 graden gehaald, het zogenaamde 'keien'. Door de pijp rond te draaien en te vormen met een natte vorm, de 'klots', wordt het glas op de pijp geconcentreerd. Daarna begint de glasblazer zijn creatie te blazen.

Aan de vorm van het product kun je zien of het van een 'ballonblazer', een 'bekerblazer', een 'kelkenblazer' of een 'flessenblazer' is. Een glasblazer doet er gemiddeld 8 jaar over om 'meesterblazer' te worden.























Leerdam is van oudsher een vestingstadje, gelegen op de noordoever van de schilderachtige rivier de Linge, op de grens van Zuid-Holland en Gelderland. De plaats werd door de heren van Arkel rond het jaar 1000 gesticht bij de dam - de Leerder-dam - , die het toenmalige veenriviertje de Leede afsloot van de Linge, waarin het afwaterde. In 1143 komt de plaats voor als Ter Leede en in een akte uit het jaar 1284 komt pas de officiĆ«le vermelding van Leerdam voor. 
In 1382 en 1407 kreeg Leerdam stadsrechten. De stad was oorspronkelijk geheel omgracht, ommuurd en omwald, maar tussen 1822 en 1870 werden de stadspoorten gesloopt en de stadsgracht deels gedempt.

De rijke historie van het stadje vind je nog terug in de goed bewaarde historische gebouwen, zoals de gerestaureerde stadsmuren van de 'Zuidwal' en het Oude Raadhuis. Vooral aan de monumentale stadsmuur aan de Zuidwal, als enige overgebleven van de vroegere stadswal, kun je nog zien hoe versterkt de vesting Leerdam ooit was.


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten