dinsdag 24 september 2013

Asperen

Het stadje Asperen, dat tot 1986 een zelfstandige gemeente was,  ligt in de gemeente Lingewaal in de Tieler- en Culemborgerwaard, ongeveer twee kilometer van Leerdam dichtbij de rivier de Linge. Het stadje telt zo'n 3.220 inwoners, waarvan er ruim 100 in het buitengebied wonen. 
Hier bevindt zich ook het 'KunstFort Asperen', dat tot het type torenforten behoort. Deze torens werden voornamelijk gebouwd in de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen 1840 en 1860. De torenforten liggen meestal langs de dijken die een doorgang (een z.g. acces) vormen in de Waterlinie. De torens zijn van zwaar metselwerk en hebben een doorsnede van 33 meter. Sommige torens werden binnen de wallen van bestaande forten gebouwd, andere verrezen als onderdeel van geheel nieuw aangelegde forten.  

Dit laatste is min of meer het geval in Asperen. Het fortwerd omgeven door een gracht en was slechts bereikbaar via een houten ophaalbrug. De zware toren is gefundeerd met zo'n 1260 heipalen en opgetrokken uit kleine waalstenen en heeft buitenmuren van anderhalve meter dik. 
Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen; op de begane grond bevinden zich 'geweerschietgaten' terwijl de eerste verdieping voorzien is van kanon- en geweerschietgaten.
De indeling van de verdiepingen is als het ware een cirkelvorm met drie 'schillen'. De kern van het fort bestaat uit een cilindervormige licht- en luchtkoker, doe door alle drie de verdiepingen loopt met een middellijn van vijf meter. Daar omheen is een ringvormige gang. De buitenste schil bestaat op alle etages uit twaalf sectorvormige vertrekken, die uitkomen op de rondlopende gang.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten