vrijdag 27 september 2013

Nieuwpoort

Gelegen in Zuid-Holland aan de rivier de Lek ligt schuin tegenover de zilverstad Schoonhoven het mooie vestingstadje Nieuwpoort met nog geen 1.400 inwoners. 
Vestingsteden zijn steden die in de 15e - 18e eeuw versterkt werden met wallen, bastions en grachten om de inwoners te beschermen tegen aanvallers. Je kunt deze steden duidelijk herkennen, zo ook een van de kleinste vestingsteden Nieuwpoort.
In 1283 kreeg Nieuwpoort stadsrechten en de vesting kent een roemruchte historie. Vele malen is de vesting het strijdtoneel geweest tussen Holland en Utrecht en dan weer werd het geplunderd en in brand gestoken door de troepen van Gelre.
Na 1672 is het onderdeel geworden van de Oude Hollandse Waterlinie en kreeg de vesting z'n huidige vorm. 
Na het jaar 1787 verschuift de waterlinie naar het oosten en ontstaat de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een aantal vestigingen, waaronder Nieuwpoort, spelen dan geen rol meer. Bij Koninklijk  Besluit van 21 juni 1816 wordt 'Fort Nieuwpoort' opgeheven en overgedragen aan de Domeinen. En bij contract van 5 mei 1826 werden de vestingwerken verkocht aan de gemeente Nieuwpoort.



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten