vrijdag 6 september 2013

Molens Kinderdijk verlicht


De molens van Kinderdijk stonden letterlijk in de schijnwerpers. Van 3 t/m 7 september waren de molens 's avonds van 21.00 tot 23.00 uur verlicht en dat zorgde voor een schitterend schouwspel. 
In tegenstelling tot de afgelopen paar jaar was er deze keer geen gekleurde LED verlichting, maar weer de oude vertrouwde verlichting. 

De unieke verzameling van 19 historische poldermolens uit de 18e eeuw in de Alblasserwaard staan sinds 1977 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht. 

De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de polder te pompen. Het zijn vrijwel allemaal 'grondzeilers'; de wieken raken bij het draaien bijna de grond. Het wiekenkruis kan op de wind gezet worden door de kap te draaien ofwel te 'kruisen'. Vandaar de naam 'bovenkruier' en erg handig als de wind plotseling draait!
Onder in de molen bevindt zich een scheprad dat het water omhoog brengt, vaak met een hoogteverschil van 140 cm. De molens verplaatsen het water uit de Alblasserwaard, een gebied met een oppervlakte van 24.000 ha, in twee trappen. Eerst wordt het water van een lage boezem (het polderniveau) naar een hoge boezem gepompt. Bij de tweede trap wordt het water naar een reservoir gepompt, waar vandaan het water via sluizen in de rivier wordt gelaten. De molens worden dan ook 'boezemmolens' genoemd.

De 19e molen, de 'Blokkerse wip' ligt in het verlengde van de boezemkanalen, echter niet op het grondgebied van het dorpje Kinderdijk, maar in de naastgelegen gemeente Alblasserdam. Dit is een 'gerezen' wipmolen ofwel verhoogd met een gemetselde voet. Voor de oorsprong van de naam zijn twee verklaringen. De eerste is de term 'wippen' voor het schudden van de molen als hij hard draait. De tweede is dat het scheprad het water als het ware uit de polder 'wipt' in de hoger gelegen boezem.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten