dinsdag 30 juli 2013

Nieuwe kerk in Delft

De Nieuwe Kerk in Delft dateert uit 1496 en heeft een historische band met de Koninklijke familie. In deze kerk bevindt zich de koninklijke grafkelder waar de Oranjes hun laatste rustplaats vinden.
Prins Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands die in 1584 werd neergeschoten, is de eerste die er werd begraven. Zeer bijzonder is het indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje, dat te bezichtigen is. Het praalgraf werd, naar een ontwerp van bouwmeester Hendrick de Keyser, tussen 1614 en 1622 vervaardigd. In 1997 is het grafmonument ingrijpend gerestaureerd. In de kooromgang van de kerk bevinden zich verschillende grafmonumenten, onder meer dat van Hugo de Groot.

De totale lengte van de kerk is 100 meter. In 1396 werd begonnen met de toren, die een eeuw later, in 1496, werd voltooid. Zij is 109 meter hoog. Het zwarte gedeelte van de toren is niet veroorzaakt door brand, maar door verwering.

De oorspronkelijke gebrandschilderde ramen zijn in de 16e en 17e eeuw vernield. De huidige zestien ramen in het koor en transept dateren uit de eerste helft van de vorige eeuw. Het orgel is uit 1839.

 De kerk was oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk, maar is sinds 1572 in gebruik voor uitoefening van de hervormde eredienst.



Het zwarte gedeelte van de toren is niet veroorzaakt door brand, maar door verwering. Reiniging zou de stenen alleen maar kwetsbaarder maken, omdat daarmee ook de beschermende laag zou worden verwijderd.

Een blik op de prachtige gebrandschilderde ramen 
en de grafmonumenten in de vloer.


Schitterend intérieur...

...en prachtige kolommen.

Nog een blik op het prachtige interieur.

Het grafmonument van Willem van Oranje.

Mausoleum.

Een van de gebrandschilderde ramen.


'De opwekking van het dochtertje van Jairus'
een van de schitterende nieuwe ramen in de kerk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten